Yrkesbenämning

Personlig assistent

Den generella benämningen på yrket ”Personlig assistent” föder missförstånd angående det omfattande behovet för människor med en funktionsnedsättning. Vilket gör det väldigt svårt att få tag på ”rätt person för rätt uppdrag”. Detsamma gäller även för de sökande. Vad innebär personlig assistans? Vad är det för skillnad på vård och service? Tydligen ingen enligt AFs söknings-kriterier som baseras på FKs benämningen för samtliga personkretsar 1, 2 och 3!?

Unika yrkesbenämningar

Jag vet inte om det någonsin har diskuterat en förenkling eller skildring av att ha olika benämningar för personkrets 1, 2 eller 3, som alla människor med funktionsnedsättning delas in i, vi utvärderas likt djur, både som olika sorter och arter!? För att jag ska kunna söka efter en ”Personlig assistent” underlättar det ju om jag ex. framstår som en ”personkrets 3” för den sökande, eller hur? Då hade det underlättat med en unik benämning för enbart personkrets 3, och andra unika benämningar för personkretsarna 1 & 2.

Idag kallar vi ju samtliga personkretsars personal med en och samma benämning, ”Personlig assistent”, vilket är helt galet. Det är inte bara galet för mig när jag söker personal, det är även galet för den som söker jobb. Detta är ett stort problem vid rekrytering. De flesta söker bara jobb, andra söker jobb som personlig assistent, men mycket av deras beslut om innebörden av vad en ”Personlig assistent” gör, baseras helt och hållet på vem man har pratat med, och om Vad! (oftast ett rykte från någons kompis)

Fördomar
Jag vet inte i hur många intervjuer som jag har förklarat vad en brukares egna självständighet kan innebära i praktiken för en ”Personlig assistent”. Eller att det faktiskt finns ca 16 000 unika människor som dessutom har Olika behov. Den spontana reaktionen blir, – Oj, det visste jag inte! Men fördomen är dessvärre, – har jag jobbat som personlig assistent ”så vet jag redan vad det innebär”. Inställningen till det nya uppdraget, d.v.s vad man behöver hjälp med, tas inte riktigt in, därför att ”man redan vet/kan vad hen behöver hjälp med”
Det är som att jämföra alla människor med varandra och säga, – jag vet redan vad alla har för behov?

Service eller vård?
Ett jättestort problem i rekryteringen, inte minst. Men unika benämningar för de tre olika kretsarna skulle förenkla processen och skildra den stora skillnaden. Vilken krets (med unikt söknamn) skulle passa mig bäst som sökande. Med en enklare förklaring om vad den personkretsen kräver för typ av kompetens, bl.a service eller vård. För visst hade det varit lättare med ett mer passande namn som rimmar med uppdraget. Det blir så mycket enklare att rekrytera rätt personal för rätt uppdrag. För det tar tid att lära upp sina olika och unika rutiner i sin livsföring för en ny PA. Dessutom får man inte glömma vikten av en bra och trevlig arbets/hem-miljö för PA/brukare heller, en win-win.

Skildra behovens yrkesbenämning
Alla 3 personkretsear som annonserar har, ”Personlig assistent sökes” som rubrik. Oavsett om man har en psykisk skada, en diagnos, sjukdom eller en fysisk funktionsnedsättning. Så behöver alla någon form av hjälp, vård eller assistans. Hur mycket ska man skriva om sig själv i en annons? Hur mycket ska man beskriva angående sitt behov? Ja, inte allt i alla fall, men tillräckligt för att man ska få ett hum om ”Mig och mitt behov” Men integriteten rubbas…
För att dra några sökande citat, varför de väljer att söka som personlig assistent till en rullstolsburen man med en förlamningsskada, så nämns bl.a följande, varför man anses kvalificerad:

Vanliga missförstånd
– Jag har ju jobbat inom vården i 20 år så det där kan jag ju.
– Jag har jobbat inom äldrevården så jag vet vad det innebär med personlig assistans.
– Jag är utbildad barnmorska och älskar att jobba med människor, så jag förstår verkligen vad personlig assistans innebär.

Listan kan göras lång…

Men poängen är att väldigt få vet att ”Personlig assistent” endast är en benämning för alla som arbetar för oss mäniskor med funktionsnedsättning, men det är 16.000 med Olika behov och vi är också Unika personligheter.

Personkretsar